Alles wat je moet weten over openhaardhout

Als je bent zoals de meeste mensen, denk je waarschijnlijk dat elk oud stuk hout prima zal voldoen als openhaardhout. Dit is echter niet altijd het geval! Het gebruik van de verkeerde houtsoort voor je open haard of kampvuur kan zelfs gevaarlijk zijn en leiden tot het inademen van een hoop schadelijke stoffen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over openhaardhout. We zullen bespreken waar je op moet letten bij het kopen van openhaardhout en welke houtsoorten het meest geschikt zijn voor gebruik in een open haard!

Aspecten van goed openhaardhout

Bij het zoeken naar geschikt openhaardhout is het belangrijk onbehandeld hout te kiezen dat niet is behandeld met verf, lak of beits. Behandeld hout kan namelijk schadelijke dampen afgeven wanneer het wordt verbrand. Dit is dan ook de reden waarom het over het algemeen niet aangeraden wordt om meubilair en ander hout dat hiervoor een duidelijk doel had te verbranden. Dit is niet geschikt als openhaardhout omdat het waarschijnlijk behandeld is. Daarnaast is het ook belangrijk om gedroogd openhaardhout te gebruiken. Dat is vaak dus het tegenovergestelde wat je in veel films en series ziet, waar men het hout dat ze kappen gelijk gebruiken voor een vuur.

Waarom gedroogd openhaardhout belangrijk is

Openhaardhout moet namelijk een tijd drogen voordat het wordt verbrand, om de hoeveelheid rook en schadelijke uitstoot die wordt geproduceerd tot een minimum te beperken. Als je vers, groen hout probeert te verbranden, zal het niet alleen meer rook produceren, maar zal het ook moeilijk zijn om een vuur te starten. Bovendien is groen hout minder efficiënt dan gedroogd openhaardhout. Als je zelf openhaardhout wilt kappen, is het dus een goed idee om een droge plek in te richten waar het hout eerst een poos kan drogen. Het is belangrijk om dit op een beschutte plek te doen en ervoor te zorgen dat het hout niet direct op de grond staat.

Gedroogd openhaardhout kopen

Hout dat je wilt gebruiken als openhaardhout moet namelijk zo min mogelijk in contact komen met vocht. Dit geldt ook voor de grond buiten dat vochtig kan worden door regenwater. Hierdoor kan het hout onderop een stapel snel gaan schimmelen. Ook is het belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen, zodat al het hout op de stapel goed kan drogen. Mocht je dit werk niet zien zitten of simpelweg niet de ruimte hebben om hout te drogen, kun je ook online openhaardhout kopen. Zo weet je zeker dat je het juiste soort hout hebt dat van tevoren al gedroogd is!

Als je bent zoals de meeste mensen, denk je waarschijnlijk dat elk oud stuk hout prima zal voldoen als openhaardhout. Dit is echter niet altijd het geval! Het gebruik van de verkeerde houtsoort voor je open haard of kampvuur kan zelfs gevaarlijk zijn en leiden tot het inademen van een hoop schadelijke stoffen. In deze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *