Hoeveel zaadjes heb je nodig om een plant te laten groeien?

Als je bezig bent met plannen voor het komende seizoen, kan het zijn dat het handig is om binnen te beginnen. Misschien ben je al bezig met kleine potjes en mandjes, maar vraag je je af “hoeveel zaadjes moet ik eigenlijk planten?” Dit is een goede, en terechte vraag, maar deze komt niet met een makkelijk antwoord. Er zijn veel verschillende manieren om te beginnen met planten, en veel mensen hebben verschillende antwoorden. Er komt in ieder geval veel bij kijken.

Hoe begin je?

Het eerste wat gecheckt moet worden is hoeveel zaadjes van de gewilde plant ook echt gaan groeien. Informatie hierover staat bijna altijd op de verpakking van de gekochte zaadjes. Dit percentage wordt ook wel de kiemkracht genoemd. Als de kiemkracht bijvoorbeeld 85 procent is, houdt dit in dat per 100 geplante zaadjes, 85 plantjes groeien. Dat is tenminste zoals alle omstandigheden verder juist zijn. Handig is om niet te kijken naar het aantal zaadjes dat je hebt, maar het aantal plantjes dat uiteindelijk gewild is. Gebaseerd op dit aantal, gecombineerd met de kiemkracht, kan een goede schatting gemaakt worden van hoeveel zaadjes er daadwerkelijk nodig zullen zijn.

De uiteindelijke rekensom

Om het exacte aantal zaadjes te bereken is er een formule ontwikkeld. Deze wordt ook wel de kiemkracht formule genoemd, en werkt redelijk vanzelfsprekend. Als je er eenmaal achter bent wat de kiemkracht van de gewilde plant precies is, kun je deze formule gebruiken om te bedenken hoeveel zaadjes je per gaatje moet planten. De formule klinkt als volgt: hoeveelheid gaatjes x kiemkracht = hoeveelheid plantjes. Deze formule zal nooit 100 procent overeenkomen met de werkelijkheid, maar geeft in ieder geval een hele goede basis om vanuit te beginnen. De algemene strekking houdt in dat je tussen de twee en drie zaadjes nodig hebt per gaatje voor een optimaal succes.

Als je bezig bent met plannen voor het komende seizoen, kan het zijn dat het handig is om binnen te beginnen. Misschien ben je al bezig met kleine potjes en mandjes, maar vraag je je af “hoeveel zaadjes moet ik eigenlijk planten?” Dit is een goede, en terechte vraag, maar deze komt niet met een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *