Wat moet je weten voor je een open haard installeert?

Een open haard of een andere soort kachel kan in de huidige periode met de hoge energieprijzen een interessante investering zijn. Afhankelijk van het type dat je graag wil installeren, kan het ervoor zorgen dat je factuur serieus daalt. Toch is niet aan te raden om impulsief op zoek te gaan naar kachels die je zou kunnen plaatsen in je woning. 

Kies je voor open haard of een kachel?

Er zijn vandaag de dag verschillende soorten open haarden of kachels waaruit je kan kiezen. Er moet namelijk al een eerste onderscheid gemaakt worden tussen een kachel en een open haard. De werking is grotendeels hetzelfde, maar bij een open haard speelt het element van sfeer een veel belangrijkere rol dan bij een kachel. Bij die tweede staat vooral de warmte die het produceert voorop. Wanneer je aan een open haard denkt, is de kans groot dat je beelden van films voor je ziet waar ze gezellig met een tas koffie onder een dekentje zitten bij de open haard. Daarom is het ook belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt welke van deze twee factoren voor jou het belangrijkste is. 

Gas, elektriciteit of houtblokken?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen een open haard en een kachel, kan je beginnen nadenken over de manier waarop het toestel moet werken. Bij een open haard is de logische keuze natuurlijk het gebruik van houtblokken, maar bij een kachel heb je verschillende opties. Zo heb je bijvoorbeeld ook een houtkachel, maar kan je evengoed kiezen voor een kachel dat op gas of elektriciteit werkt. Hou er wel rekening mee dat je bij een gaskachel een aansluiting op de gasleiding moet hebben op de plaats waar de kachel zou komen te staan. Daarnaast blijft er bij de meeste gaskachels een klein vlammetje branden, ook al staat de kachel uit. Niet iedereen vindt dit een aangename gedachte. Bij een kachel op elektriciteit wordt er meestal gebruik gemaakt van artificiële vlammen. De sfeerfactor is hier dus heel wat minder. Hou hier allemaal rekening mee wanneer je een keuze maakt.

Inbouw of losstaand? 

Een andere keuze die je moet maken, is kiezen of het toestel moet ingebouwd worden in je interieur of dat je liever losstaand wil. Het voordeel van bijvoorbeeld een gashaard inbouw is dat deze volledig wordt verwerkt in het interieur. Vaak is hier niet zo heel veel extra werk voor nodig. In dit geval wordt er een ombouw geplaatst om je gashaard inbouw die je daarna kan schilderen in de kleuren van je interieur. Natuurlijk is het minder eenvoudig om deze nadien terug te verwijderen indien deze kapot zou zijn. 

Afhankelijk van het soort kachel of haard dat je kiest, moet je ook rekening houden met een rookkanaal en een verluchtingskanaal. Vraag raad bij een expert voor je overgaat tot een effectieve aankoop. 

Een open haard of een andere soort kachel kan in de huidige periode met de hoge energieprijzen een interessante investering zijn. Afhankelijk van het type dat je graag wil installeren, kan het ervoor zorgen dat je factuur serieus daalt. Toch is niet aan te raden om impulsief op zoek te gaan naar kachels die je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *